Solbullar
100 g margarin
5 dl mjölk
25 g jäst (½ paket)
1 dl socker
2 msk malen kardemumma
½ tsk salt
drygt 1 l vetemjöl (jag kör vetemjöl med fullkorn)
1 ägg till pensling
mandelspån
1 burk vaniljkesella till fyllning
Smält margarin i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vätskan och rör till jästen har löst sig. Blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen i ca 5 min. Degen ska vara ganska kladdig. Låt jäsa under bakduk i 1 h.
Baka ut degen på mjölat bakbord till 25-30 små bollar. Om du vill ha fyllning, platta ut och klicka vaniljkesella i mitten. Vik runt kanterna och nyp i hop. Placera med nypet nedåt på plåten. Låt bullarna jäsa på plåten i 30 min.
Pensla med ägg, strö över mandelsån och baka i mitten av ugnen 200 grader i 10-12 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar