fredag 22 juni 2007

Midsommar!

Midsommaraftons morgon och jag vaknar av att regnet smattrar mot balkongtaket. Suck. Vi som ska på stor midsommarfest med lekar, dans, bad och middag med start om några timmar. I vilket fall kan jag dock glädja mig åt att jag är ledig från jobbet efter att ha jobbat midsommar två år i rad.

Tänkte tipsa om två goda rätter jag gjort den senaste veckan. En Iskall Gazpacho som vi åt efter en heldag på stranden - underbart svalkande och gott. En annan rätt som fungerar utmärkt på grillen en hungrig sommarkväll är en Chilihamburgare på dinkelbröd.

Gazpacho
6 tomater
1 gul lök
1 gurka
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
4 röda paprikor
2 dl vitt vin
1 msk honung
grönsaksbuljong (buljongtärning upplöst i vatten) efter tyckte av hur tjock soppan ska vara
salt, peppar
färsk basilika
isbitar

Garnering: gurka och kidneybönor

Dela paprikorna och grilla dom svarta på hög värme i ugnen. Mixa gurka, tomat, vitlök, lök, chili, kryddor. Låt paprikorna svalna och mixa sedan ner i soppan. Lägg gojset i en soppskål och tillsätt den avsvalnade buljongen till önskad konsistens. Låt soppan stå kallt en stund, lägg i isbitar innan serveringen. För en lite mer matig soppa kan man ha skålar med kidneybönor och gurka som man kan tillsätta vid bordet.

Chilihamburgare med dinkelbröd

Hamburgare
500 g nötfärs
1 ägg
en skvätt mjölk
2-3 msk havregryn
1 msk sweet chili
½ tsk salt, peppar och torkad basilika

Tzatsiki
2 dl turkisk yoghurt
1 riven gurka
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar

Grilla hamburgarna och skivat dinkelbröd på grillen eller på grillpanna på spisen. Servera med tunt skivad rödlök, chilisås, tomat, ananas, sallad och ugnsrostad nypotatis.



Inga kommentarer: