Tänkte tipsa om två goda rätter jag gjort den senaste veckan. En Iskall Gazpacho som vi åt efter en heldag på stranden - underbart svalkande och gott. En annan rätt som fungerar utmärkt på grillen en hungrig sommarkväll är en Chilihamburgare på dinkelbröd.
Gazpacho
6 tomater
1 gul lök
1 gurka
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
4 röda paprikor
2 dl vitt vin
1 msk honung
grönsaksbuljong (buljongtärning upplöst i vatten) efter tyckte av hur tjock soppan ska vara
salt, peppar
färsk basilika
isbitar
Garnering: gurka och kidneybönor
Dela paprikorna och grilla dom svarta på hög värme i ugnen. Mixa gurka, tomat, vitlök, lök, chili, kryddor. Låt paprikorna svalna och mixa sedan ner i soppan. Lägg gojset i en soppskål och tillsätt den avsvalnade buljongen till önskad konsistens. Låt soppan stå kallt en stund, lägg i isbitar innan serveringen. För en lite mer matig soppa kan man ha skålar med kidneybönor och gurka som man kan tillsätta vid bordet.
Chilihamburgare med dinkelbröd
Hamburgare
500 g nötfärs
1 ägg
en skvätt mjölk
2-3 msk havregryn
1 msk sweet chili
½ tsk salt, peppar och torkad basilika
Tzatsiki
2 dl turkisk yoghurt
1 riven gurka
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar
Grilla hamburgarna och skivat dinkelbröd på grillen eller på grillpanna på spisen. Servera med tunt skivad rödlök, chilisås, tomat, ananas, sallad och ugnsrostad nypotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar