lördag 23 februari 2008

Grahamsrutor med kesella

Hittade detta recept när jag letade efter näringspåståendet på nätet till ett skolarbete. Kändes lite lyxigare och fluffigare än brödet jag brukar baka och det blev riktigt gott! Ser redan fram emot söndagsfrukosten i morgon. Kommer från Bregott.

Grahamsrutor med kesella, ca 30 st (jag gjorde större, blev inte så många)
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
25 g smör
1 1/2 tsk salt
2 msk honung
250 g Kesella lätt
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl med fullkorn

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rumsvarmt smör, salt, honung, Kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna. Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. Skär degen i rutor med en vass kniv. Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: