
Brytbröd med kanel, äpple och solrosfrön
10 dl dinkel fullkorn
4 dl grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl
1 dl solrosfrön
2 rivna äpplen
1 msk malen kanel
2 dl mild lättyoghurt
50 g jäst
2 msk flytande honung
5 dl mjölk
4 dl grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl
1 dl solrosfrön
2 rivna äpplen
1 msk malen kanel
2 dl mild lättyoghurt
50 g jäst
2 msk flytande honung
5 dl mjölk
2 tsk salt
Garnering: solrosfrön eller hackade hasselnötter
Garnering: solrosfrön eller hackade hasselnötter
Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Värm mjölken fingervarm = 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner yoghurt, honung, saltet, rivet äpple, kanel, solrosfrön och mjöl och arbeta i hop till en deg. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar. När man bakar med dinkel ska degen vara kladdig. Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger. Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna. Rulla varje del med händerna och lägg dem tätt i en smord plåt med höga kanter. Jäs ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över hackade hasselnötter eller solrosfrön. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden.
Jag gjorde dubbelt recept och bytte ut hälften av vetemjölet mot vetemjöl med fullkorn. Blev ingen skillnad varken smak- eller utseendemässigt.
1 kommentar:
Nej, ingen skillnad mot "vanliga" bullar! Super goda om jag ska vara ärlig! Tack för dem och sällskapet =)
Sov gott! Kram
Skicka en kommentar